Select Page

ŠOLSKA SHEMA

Projekt »ŠOLSKA SHEMA« (vodja Nina Kalc):

Šolska shema je nov ukrep, ki je nadomestil Shemo šolskega sadja in zelenjave. Je nov ukrep skupne kmetijske politike in pomeni pomoč za oskrbo s sadjem in zelenjavo ter mlekom mlečnimi izdelki v vzgojno izobraževalnih organizacijah.

Namen tega ukrepa je:

▪     spodbuditi trend porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov

▪     omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki prav tako povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.

▪     Sadje in zelenjava ter mleko in mlečni izdelki predstavljajo pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave, kar pogosto vpliva kot dodaten dejavnik pri pojavu številnih kroničnih obolenj in prezgodnje smrti.

▪     Tako sadje kot zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in drugih zaščitnih snovi (vitamini in minerali), ki pomembno vplivajo na zdravje. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki prideluje hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine. Študije namreč kažejo, da lokalno pridelano sadje in zelenjava vsebuje večje količine hranljivih snovi v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas. Pri teh živilih se namreč bistveno zmanjša njihova hranilna, biološka vrednost ter kakovost.

▪     Po uredbi lahko ponujamo sveže sadje in zelenjavo:

Jabolka, paradižnik, hruške, lubenice, marelice, jagode, češnje, ameriške borovnice, breskve in nektarine, rdeči in črni ribez, slive, korenje, grozdje, paprika, fige, orehi (suhi), kivi, lešniki (suhi),  mandarine (ne klementine). Grozdje, melone, lubenice, kaki, žižula, repa, redkev, solata, kumare, komarček, peteršilj, zelena, šparglji, buče in bučke.

Lahko pa tudi predelano sadje in zelenjavo: suho sadje, kislo zelje, kisla repa.

▪ Tudi v letošnjem letu se bomo vključili poleg sadja in zelenjave tudi v shemo razdeljevanja mlečnih izdelkov. Ta skupina se deli na osnovno mleko – vključno tudi mleko brez laktoze in skupino mlečnih izdelkov – jogurt, kislo mleko, kefir, pinjenec, skuta.

Dostopnost