Select Page

V ponedeljek, 3. 6. 2024, je na šoli za učence razredne stopnje potekal dan dejavnosti. Spoznavali smo službe nujne pomoči, in sicer delo reševalcev, ki sta nam ga približala gospoda Celin in Simčič iz ZD Ilirska Bistrica, policistov, s tem nas je seznanil gospod Žnidaršič s Policijske postaje Ilirska Bistrica, nato pa smo skupaj s predmetno stopnjo izvedli vajo evakuacije, na kateri so sodelovali tudi prostovoljni gasilci PGD Kuteževo pod vodstvom njihovega poveljnika, gospoda Šajna.

Reševalca sta nam pokazala zanimive pripomočke, ki jih uporabljata pri delu – učenki sta povila roko s trikotno ruto, pokazala sta različne vrste nosil, voziček za prevoz poškodovancev, učencem sta izmerila pritisk in pokazala, kako izmerijo EKG. Seveda so bili pri vsem tem v veliko pomoč naši učenci, ki so sodelovali v vlogah pacientov. Učenci so se lahko preizkusili tudi pri uporabi nekaterih pripomočkov. Za zanimiv zaključek sta enega od učencev naložila na nosila in ga odpeljala v reševalno vozilo, nato pa smo si skupaj ogledali še notranjost le-tega.

Policist Marko je prišel kar s policijsko marico. Najbolj je učence navdušilo ravno to, da so se lahko vanjo tudi usedli, pogumnejše je vanjo celo zaprl za nekaj trenutkov. Pokazal nam je tudi policijske pripomočke v tem vozilu in učenci so si lahko nadeli pravo policijsko čelado, zaščitni jopič, palico, pokazal nam je pri odraslih priljubljeni merilnik hitrosti in pa učencem dal možnost pihati v alkotest. Govorili smo o tem, kaj so naloge policistov in o živalskih pomočnikih, ki jih občasno spremljajo.

Z gasilci so bili vsi učenci šole, nekaj učencev je z njimi tudi aktivno sodelovalo pri pripravi in izvedbi njihove dejavnosti. Najprej so pokazali gasilsko vajo, nato pa so se učenci cele šole po skupinah preizkušali v gasilskih veščinah – poskušali so usmeriti curek vode v tarčo, vezati vozle, škropili so tudi z gasilsko cevjo.

Za nami je bil izredno pester in zanimiv dan, veliko učencev se je navdušilo nad predstavljenimi poklici, kar je zelo spodbuden znak, saj so ljudje, ki opravljajo ta pomembna dela, izrednega pomena za našo družbo. Zato smo jim iz srca hvaležni, a ne le za obisk, ampak tudi zato, ker so vedno tu za nas.

Hvala!

Dostopnost