RAZVEDRILKO

SVETOVNI DNEVI

PONEDELJEK, 11. JANUAR

DAN Morsejeve abecede

Morsejevo abecedo si lahko predstavljaš kot skrivno kodo črk in številk, ki jih lahko ločiš glede na izmenjevanje dolgih in kratkih znakov. Razvila sta jo izumitelj Samuel Morse in njegov sodelavec Alfred Vail leta 1835.

Morsejevo abecedo so veliko uporabljali v mornarici, dandanes pa jo še vedno uporabljajo tudi taborniki in skavti. Možno jo je oddajati z različnimi improviziranimi sredstvi – svetilka, piščalka, zrcalo, itd).

Mogoče ti pa kdaj pride prav! Na povezavi si oglej, kako izgledajo in zvenijo posamezne črke. Lahko se naučiš na primer svojega imena v Morsejevi abecedi, lahko se naučiš znaka za pomoč, ki je SOS ali karkoli želiš. 😊

Morse Code Alphabet Receiving Practice (1)

ČETRTEK, 14. JANUAR

DAN PAPIRNATEGA ZMAJA

Si že kdaj izdelal svojega zmaja? DCanes je odličen dan, da to storiš, saj je svetovni dan papirnatih zmajev. Izdelaj si svojega in hitro ven na svež zrak, naj poleti visoko v nebo! Pa močno ga drži, da ti ne zbeži! 😊

How to make a FLYING PAPER KITE at home Just5mins

https://www.bibaleze.si/idejnica/kako-izdelati-papirnatega-zmaja.html

PETEK, 15. JANUAR

DAN POKRIVAL

Pokrivala nosimo, da nas zaščitijo pred soncem, pred mrazom, lahko jih imamo samo zato, ker so nam pač všeč. 😊 In danes je prav ta dan, ko jih lahko nosiš z namenom, da praznuješ mednarodni dan pokrival! Da ustvarjalno proslaviš ta dan, pa si lahko izdelaš pokrivalo kar iz papirja ali kakšnega drugega materiala. Mogoče se pa lahko že pripraviš na pustno praznovanje in si izdelaš pokrivalo, ki ga boš potreboval. Nekaj idejic: