RAZVEDRILKO

Dejavnosti v času 9.11.2020 – 13.11.2020

SVETOVNI DNEVI med 9.11 in 15.11.2020

TEDEN ODNOSA ČLOVEK-ŽIVAL

Živali imajo na počutje posameznika zelo močan vpliv. Odlično znajo prisluhniti, ni jim pomembno nič drugega kot to, da se z njimi ukvarjamo, igramo, jih nahranimo – skratka, se z njimi ukvarjamo in jim namenjamo našo pozornost, ljubezen.

Še posebej psi so znani kot odlični terapevti, zvesti spremljevalci. Določeni usposobljeni psi skupaj s svojimi lastniki obiskujejo tudi bolnišnice, domove za ostarele ter tam navezujejo pristne stike z bolniki, s starostniki.

Če imaš svojo domačo žival, jo ta teden še posebej dobro razvajaj. 😊 Mogoče ji lahko privoščiš kakšen priboljšek ali dva in jo še malce bolj pocrkljaš.

Če svoje živali nimaš pa lahko v teh mrzlih dneh poskrbiš za ptičke. Prosi očeta, starega ata ali drugo odraslo osebo za pomoč ter skupaj izdelajta ptičjo hišico. Vanjo lahko nato  daš primerno izbrana semena za ptičke. 😊

Oglej si primer: Ptičja hišica

TOREK, 10.NOVEMBER je dan VANILJEVIH KOLAČKOV

Kolačke (cupcakes) lahko zasledimo že od leta 1796, ko je bil v ameriški kuharski knjigi napisan zapis recepta za pecivo v majhnih skodelicah. Ime cupcake izvira sicer iz 19. Stoletja in je povezano s tem, da so sestavine za majhne biskvitne tortice merili s skodelico in jih niso tehtali. Najstarejši, še ohranjeni recept za cupcake je iz leta 1902. Kako pa ti lahko praznuješ ta dan? Spodaj je odličen recept vanilijevih kolačkov (cupcakes), ki jih lahko spečeš ter ponudiš celotni družinici. Mmmmm! Pa dober tek!

Recept

SREDA, 11. NOVEMBER 2020

DAN ORIGAMIJA

Umetnost zlaganja papirja se je pojavila na več mestih po vsem svetu, vključno z Evropo, Kitajsko in Japonsko. Spremljala je tradicije in praznovanja vseh vrst, največkrat rojstne dneve. V Evropi je bilo vse bolj zlaganje prtičkov, tradicija, ki je bila v 17. in 18. stoletju bogata kot znak dobre gostiteljice ali gostiteljice.

Kako praznujem dan origamija?

No, v resnici je povsem preprosto. Vzemite kos papirja in ga začnite zlagati v nekaj neverjetnega. V redu, res ni tako preprosto, vendar obstaja veliko priložnosti, da s spletnimi viri in knjigami iz knjižnice začneš ustvarjati neverjetne stvaritve iz papirja. Božično-novoletni prazniki se hitro bližajo in do takrat se lahko naučiš osupljivega zlaganja papirja oziroma serviet.

Za idejo si lahko pogledaš naslednja posnetka.

Papirnata igrača: How To Make a Paper Fortune Teller – EASY Origami ali

Božični okrasek: How to make paper Star. Easy origami star! Christmas ornament – star.

PETEK, 13. NOVEMBER 2020

 DAN PRIJAZNOSTI

Dan prijaznosti se je rodil, ko se je skupina humanitarnih skupin 13. novembra 1997 zbrala in izdala »Izjavo prijaznosti«. Prav tako na Dan prijaznosti vse spodbujamo, da dajo podobno izjavo. Podaritev knjig, hrane ali oblačil lokalni skupnosti je odličen način za praznovanje. Dan prijaznosti praznujte tudi v družini: pohvalite brata, sestro, pomagajte pri opravilih, družini pripravite zajtrk, večerjo…

Trend tega dne je, da se zavežete približno treh naključnih dejanj, da bi bili prijazni do drugih.Nekatere dejavnosti, ki bi jih lahko izvajali, vključujejo: podajanje komplimentov – pozdravite ljudi, ki gredo mimo, odprite vrata starejšim, iskreno pohvalite nekoga, kar je naredil. Tudi te majhne kretnje so dober način izkazovanja prijaznosti do drugih. Družinskim članom dajte izjemno dolge objeme – včasih ljudje potrebujejo le malo več pozornosti in slaba volja mine. Napišite prijatelju pismo ali pesem, gotovo bo cenil vaš trud in pozornost. Stojmo si ob strani v dobrem in slabem. 😊

Poslušaj si pesem o prijateljstvu, zraven lahko zapoješ: ČUKI- Zgodba o prijateljstvu